Raspunderea membrilor organelor de conducere in procedura insolventei

S.R.L.-urile sunt cea mai utilizata forma de societate comerciala datorita cerintelor reduse la infiintare cat si a “raspunderii limitate” a asociatilor. Astfel, potrivit legii privind societatile comerciale, asociatii raspund numai in limita capitalului social subscris, iar in cele mai multe cazuri asociatii sunt si administratori sau membrii ai organelor de conducere.

De multe ori aceste “facilitati” au permis falimentarea societatilor comerciale, au dus la imposibilitatea creditorilor de a-si recupera banii si mai ales la nepedepsirea vinovatilor.

De cele mai multe ori creditorii stiau exact persoana vinovata de ajungerea in faliment a s.r.l.-ului dar tragerea la raspundere era posibila numai daca administratorul/lichidatorul judiciar o indica persoana vinovata si formula impotriva acestora actiunea de atragere a raspunderii.

Dupa ultima modificare a legii nr.85/2006 (iulie 2009), comitetul creditorilor sau creditorul care detine mai mult de jumatate din valoarea tuturor creantelor poate cere judecatorului sindic sa fie autorizat sa ceara ca o parte din datoria societatii aflata in insolventa sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau de supraveghere dar si de oricare alta persoana raspunzatoare de situatia societatii.

Cu alte cuvinte creditorul nu mai trebuie sa astepte ca administratorul judiciar sa ceara tragerea la raspundere a vinovatului, ci o poate face personal. Astfel, daca dupa valorificarea bunurilor societatii creditorul nu si-a recuperat creanta, restul va putea fi suportat din averea personala a celui care este vinovat de faliment.

Aceasta actiune are si un termen de prescriptie (termen in interiorul caruia trebuie introdusa) care este de 3 ani calculati de la data la care a fost cunoscuta persoana care a cauzat starea de insolventa dar nu mai devreme de 2 ani de la data hotararii de deschidere a procedurii.

Pentru a se asigura ca vinovatul nu-si instraineaza bunurile creditorul poate solicita judecatorului sindic si instituirea masurilor asiguratorii asupra acestora dar cu fixarea obligatorie a unei cautiuni de 10% din valoarea pretentiilor.

Asa ca, mai exista o speranta mica pentru creditor ca-si va mai vedea banii.

Tagged as: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>