Nu lua teapa! Ia masuri!

Desi erau destui si inainte, parca in zilele astea “teparii” sunt mai multi ca niciodata. Tu esti singurul in masura sa-ti protejezi afacerea si sa te asiguri ca nu muncesti degeaba. Dupa ce ai verificat potentialul client asa cum ti-am aratat aici nu trebuie sa lasi garda jos. Iata ce-ti sugerez sa faci in continuare.

1. Fa un contract. Inainte de a te apuca de munca, inainte de orice altceva fa un contract. Nu te lasa impresionat de “urgenta”, nu te amagi cu “am mai facut afaceri cu ei”. Cu un contract iti cresc sansele de a actiona cu succes impotriva celui care nu-si respecta obligatiile cu rea credinta.

2. Livreaza/preda marfa numai sub semnatura. Nu-i da ocazia celeilalte parti sa spuna ulterior (acolo unde este posibil) ca “marfa n-a fost de calitate” , “nu era toata marfa”, etc.

3. Fa in asa fel incat facturile pe care le emiti sa fie semnate de cineva cu drept de semnatura in firma respectiva, dar mai ales stampilate. Pentru asta fa o anexa la contract in care cealalta parte sa specifice persoanele care pot ridica marfa si semna facturile. Fie chiar si soferul.

4. Cere-i partenerului un titlu de credit (cec, bilet la ordin, cambie etc). Desi nu pare mult, intocmit cum trebuie, avalizat de administrator te aduce cu un pas mai aproape de recuperarea banilor tai.

LATE EDIT: Cand urmeaza a se folosi Cec-urile, biletele la ordin, cambiile ca mijloace de plata, ar trebui verificat la Centrala Incidentelor de Plati prin intermediul bancii cu care lucrezi daca au existat probleme de plati. (Multumesc, Mihaela).

Stiu ca uneori semnarea unui contract este o procedura care “mananca” din timpul si asa insuficent. Dar pentru linistea ta si a afacerii tale e mai bine sa il faci. De asemenea, nu exista garantii ca, dupa ce ai facut tot ce ti-am spus, o sa iti primesti banii fara gres. Dar macar acum ai la dispozitie arme (a se citi acte) cu care sa lupti mai departe.

Am scapat ceva? Mai stii si alte metode? Esti binevenit sa comentezi si sa completezi.

Tagged as: , , , , , , ,

2 Responses »

  1. Felicitari, Maria!
    As adauga la cele spuse de tine si verificarea CIP a societatii dorite, pe care oricine o poate solicita bancii cu care lucreaza. Formula este simpla si rapida, nu necesita decat o taxa modica in raport cu dimensiunea potentialei tepe si iti da informatii detaliate referitoare la incidentele de plata ale celui caruia te pregatesti sa ii devii furnizor. Chiar mai mult, daca se cunoaste seria si numarul CEC-ului, acesta va fi verificat daca face obiectul vreunei reclamatii, este furat, anulat etc.
    Desi cu greu sunt dispusi sa o recunoasca, sunt multi cei care au nevoie sa stie ce pot verifica pentru a preveni o teapa. Cu atat mai mult cu cat si teparii devin din ce in ce mai bine pregatiti in “meseria” lor.

  2. Multumesc Mihaela pentru apreciere si comentariu. Foarte buna completarea ta. Verificarea la CIP este o masura excelenta de verificare a “antecedentelor” unui potential client.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>