"Multitasking"-ul e un mit

“Multitasking-ul este eficient, iar cei care sunt prieteni buni cu tehnologia sunt cei mai buni la asta”. Studiile efectuate (inclusiv cel din 2009 al Stanford University) dovedesc ca aceasta afirmatie nu e decat un mit. De fapt, s-a dovedit ca cei care fac mai multe sarcini odata au dificultati in a filtra informatiile inutile.

Adevarul e ca, nu poti face in acelasi timp mai multe lucruri care necesita concentrare. Poti sa faci numai cate o sarcina pe rand. Poti sa crezi ca faci “multitasking”, cand faci mai multe lucruri deodata, dar, ceea ce faci de fapt, este un schimb constant de la o activitate la alta. Este ceea ce Dave Crenshaw numeste in cartea sa, “The Myth of Multitasking: How “Doing It All” Gets Nothing Done”, – “switchtasking“. http://www.amazon.com/ gp/mpd/permalink/mSI3MDCGDZJ01

Aminteste-ti cum te-ai simtit cand ai incercat sa vorbesti cu cineva care isi verifica mail-ul, scria un sms sau citea ceva. Ai facut chiar tu asta? Chiar crezi ca ambele activitati beneficiau de toata atentia?

Switchtasking-ul costa:  creierul are nevoie de timp sa se adapteze schimbarii dintre activitati; este nevoie de timp sa te concentrezi 100% pe o activitate. Cu cat e mai complexa activitatea, cu atat e mai mare costul schimbului.

Cand mai incerci sa verifici mail-ul in timp ce vorbesti la telefon gandeste-te cat timp te costa  intreruperea.

Tagged as: , ,

Categorised in: General, Management in avocatura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>