Divortul – floare la ureche

123rf.comDe cand a aparut ideea divortului pe cale administrativa sau notariala oamenii m-au intrebat mereu cand vor putea sa divorteze mai usor.

Odata cu publicarea in Monitorul Oficial nr. 714 din 26.10.2010 a legii nr. 202/2010- privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, cunoscuta si ca “Mica reforma in justitie”, aceasta dorinta pare sa se fi implinit.

Cum se prevede ca, in termen de 60 de zile de la publicarea legii, trei institutii (Ministerul Justitiei, UNPR si Ministerul Administratiei si Internelor) trebuie sa “propuna” masurile necesare pentru punerea in aplicare a masurilor privind divortul sotilor pe cale administrativa, desi in art. XXVIII se prevede ca in 60 de zile de la publicare intra in vigoare, sunt toate sansele ca aceasta lege sa se aplice cu doua trei luni inainte de intrarea in vigoare a Codului Civil, care oricum contine aceleasi texte (art 375 CC si urmatoarele sunt identice cu art 38 indice 1 si urmatoarele din Codul familiei asa cum a fost mdificat de lg 202/2010).

Prevederile referitoare la divort, care nu privesc procedura administrativa si notariala, intra in vigoare la 26 noiembrie 2010. Adica vor putea divorta prin acord si cuplurile care au copii (in fata instantelor de judecata).

Pana atunci iata ce ne spune legea in legatura cu divortul:

  • Notarul si ofiterul de stare civila de la locul casatoriei sau de la locul ultimului domiciliu comun al sotilor pot constata desfacerea casatoriei pri acordul sotilor daca sunt de acord si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati.
  • Atat notarul cat si ofiterul starii civile sunt obligati sa acorde un termen de 30 de zile pentru ca sotii sa-si poata retrage cererea de divort daca se razgandesc.
  • Daca se constata ca sotii sunt hotarati sa divorteze iar consimtamantul lor este “liber si neviciat” notarul sau ofiterul starii civile elibereaza un certificat de divort. Indiferent de emitentul certificatului de divort acesta va fi transmis primariei unde a fost incheiata casatoria pentru inscrierea mentiunii in actul de casatorie. Asta daca divortul nu a fost solicitat chiar ifiterului de stare civila de la primaria unde a fost incheiata casatoria.
  • In cazul in care sotii nu se inteleg in legatura cu numele de familie pe care vor purta dupa divort notarul sau ofiterul starii civila vor emite o “dispozitie de respingere a cererii de divort”. Impotriva acestei decizii nu exista cale de atac, sotii trebuind sa se adreseze intantei de judecata.
  • Instantele judecatoresti sunt in continuare competente sa dispuna desfacerea casatoriilor in toate situatiile si in exclusivitate daca exista copii din casatorie sau adoptati.
  • Nu se mai cere trecerea unui termen de la incheierea casatoriei, asfel incat te poti casatori si divorta, cel putin teoretic, in 30-40 zile.

Ramane de vazut daca taxele cerute de notari si primarii pentru desfacerea casatoriilor vor fi suficient de reduse pentru a atrage oamenii spre aceste proceduri, dat fiind ca, pentru un divort prin acord taxa de timbru este de 39 de lei la instante.

LATE UPDATE – Se pare ca onorariul notarial va fi de minim 500 de lei.

ATENTIE! – La 01.10.2011 au intrat in vigoare prevederile Noului Cod Civil!

Tagged as: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>