Divortul – de la 01.10.2011

Noul Cod Civil a adus cateva modificari in materia divortului fata de modificarile intrate in vigoare cu aproximativ un an in urma (Mica reforma).

Pe scurt, divortul se poate pronunta prin acordul partilor, din culpa unuia sau ambilor soti sau din cauza starii de sanatate a unuia dintre soti. Se mentin cele 3 modalitati de divort: judiciara, notariala si administrativa.

Divortul prin acordul sotilor poate avea loc la cererea ambilor soti sau la cererea unuia dintre ei (daca este acceptata si de celalalt sot) in oricare dintre cele trei modalitati:

  1. judiciar – in fata instantei de tutela;
  2. notarial – numai daca cei doi soti se inteleg asupra tuturor aspectelor divortului, inclusiv asupra exercitarii in comun a autoritatii parintesti cand exista copii minori. Daca unul din parinti doreste exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti divortul trebuie cerut pe cale judiciara iar instanta va constata daca aceasta cerere este intemeiata, in ce masura etc.;
  3. administrativ – daca la data cererii sotii nu au copii minori, din casatorie, din afara acesteia sau adoptati.

Divortul din culpa unuia sau a ambilor soti se pronunta atunci cand:

  1. din motive temeinice relatiile dintre soti sunt grav vatamate/deteriorate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
  2. dupa o separare in fapt de cel putin 2 ani, la cererea oricarui sot. Divortul se va pronunta din culpa sotului reclamant indiferent daca este sau nu cel care a parasit domiciliul conjugal. Daca sotul-parat este de acord cu divortul in hotarare nu se va mai mentiona culpa.
Divortul din cauza starii de sanatate a unuia din soti se pronunta la cererea sotului a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei (la cererea sotului bolnav).
Divortul produce efecte in plan patrimonial si cu privire la copii.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>