Cum sa atragi clienti?

In momentul in care decizi sa practici avocatura pe cont propriu, principala problema este sa gasesti clienti. Presupunand ca ai oarece bani la dispozitie, ai putea sa-ti faci publicitate pe caile obisnuite. Insa, stim cu totii, ca asta nu e posibil in Romania.┬áStatutul profesiei┬árestrictioneaza la maxim aceasta posibilitate. Poti sa-ti pui la usa cabinetului o firma de 40X60, sa ai o adresa de internet (pe care sa ti-o aprobe Baroul – ma intreb cate site-uri au fost supuse acestui procedeu?) si sa dai un anunt cand iti deschizi cabinetul. Cam putin, nu?

Deci, avand in vedere ca pe site nu poti sa “te lauzi” si nici sa dai consultatii gratuite online (art. 231, alin 2, lit. c), ce-ti ramane de facut ca sa atragi clienti? Fara a avea pretentia ca sunt cele mai bune, iata cateva sugestii:

1. Fa-ti un blog, in care sa oferi posibilitatea eventualilor clienti sa te cunoasca mai bine. De multe ori avocatul este privit ca o institutie, un om de care nu te poti apropia. Clientilor le va fi mai usor sa vina spre tine daca te cunosc si din alta perspectiva. Asta nu inainte de a-ti stabili dinainte un client tinta, pentru care sa scrii orice ar putea sa-l intereseze.

2. Fa-ti prieteni. Multi prieteni. Poti sa incepi asta inca din facultate, inainte de a avea nevoie de ei. Se pare ca in Romania oamenii isi aleg avocatii, intr-o proportie de peste 85 %, la recomandarea prietenilor sau partenerilor de afaceri.

3. Daca ai deja un site mai uita-te odata la el. Si la cele ale altor avocati/societati. Daca seamana, ceva ai facut gresit. Pune-te in pielea clientului sau intreaba pe cineva ce ar vrea sa stie despre un avocat. Uita de tine. Concentreaza-te pe nevoile clientilor, pe ce poti sa le oferi ca sa le “usurezi viata”.

4. Fa un barter. De multe ori ai clienti care iti pot plati serviciile nu cu bani ci cu alte servicii. Asa ai putea sa-ti deschizi site-ul, sa-ti faci un logo, carti de vizita, papetarie personalizata, birou, calculatoare.

5. Ofera sfaturi gratis. Nu trebuie ca toate sfaturile tale sa fie urmate de o factura. De cele mai ulte ori oamenii iti vor fi recunoscatori si se vor intoarce la tine.

P.S. Inarmeaza-te cu rabdare. Aproape nimic nu se face peste noapte.

Tagged as: , , , , ,

Categorised in: Avocatura, Marketing in avocatura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>