Cabinet virtual

Pe site-ul American Bar Association, mi-a atras atentia un articol din 2004, despre cabinetele de avocatura virtuale (VLO), o modalitatate de prestare a serviciilor juridice bazata exclusiv pe tehnologie, cu beneficii atat pentru avocati cat si pentru clienti.  Cabinetul virtual poate functiona exclusiv online sau poate fi parte a cabinetului clasic. Avand in vedere felul traditionalist in care se practica avocatura in Romania, deocamdata, integrarea unui cabinet virtual in cel clasic este cea mai buna idee.

Definitie

Cabinetul virtual este un cabinet de avocatura care exista online si este accesibil atat avocatului cat si clientilor sai printr-un portal securizat oriunde acestia pot accesa internetul. Aceasta forma de servicii juridice, bazate complet pe internet, permite avocatilor si clientilor discutarea si rezolvarea problemelor legale in siguranta, rezolvarea tranzactiilor unui cabinet de avocatura efectiv, intr-un mediu digital securizat.

In Romania este o piata foarte mare pentru persoanele cu venituri mici si medii care au nevoie de acces la servicii juridice profesioniste pe care si le pot permite. Un cabinet virtual este solutia ideala pentru aceste nevoi dar operarea unui cabinet complet virtual se poate sa nu fie cel mai potrivit pentru anumite domenii sau pentru clientii deja existenti, cu care ai construit deja o relatie.

Comunicarea cu clientii.

Prin intermediul cabinetului virtual clientul se poate loga si verifica singur status-ul cazului sau, dandu-i ocazia sa simta ca detine controlul asupra problemei sale. Poate folosi facilitatile oferite de cabinetul virtual pentru a comunica in siguranta cu avocatul, pentru a verifica situatia problemei sale legale, poate accesa orice document facut de avocat, poate primi facturi si plati online.

Venituri noi de la clientii online.

Un alt avantaj al cabinetului virtual este posibilitatea prestarii serviciilor juridice catre clientii din orice parte a tarii. Aceasta este o posibilitate deloc de neglijat atat pentru avocatii din orasele mici ale tarii cat si pentru clientii care nu se pot deplasa pentru a se intalni personal cu avocatul.

Parti din munca avocatului pot fi directionate prin tehnologie. De exemplu, formulare folosite pentru autogenerarea de documente legale sau pentru a fi descarcate, spete si alte asemenea facilitati.

Securitate si accesibilitate.

Securitatea oferita de un cabinet virtual este aceeasi folosita in internet banking, finante si institutii publice pentru protectia datelor clientilor.Documentele sunt protejate astfel, avocatul putand sa le acceseze de oriunde se poate conecta la internet.

Riscuri

Ca orice alta activitatate, practicarea avocaturii online, prin cabinetul virtual implca riscuri precum acordarea de consultatii juridce de catre persoane neautorizate, dificultatea verificarii conflictelor de interese, platile sau confirmarea identitatii clientului.

Avantaje

Avantajele integrarii unui cabinet virtual celui clasic sunt in principal de natura economica (nu mai e necesara inchirierea unui birou, angajarea de personal, etc).  Un alt avantaj, deloc de neglijat, este si un echilibru munca/viata personala pentru avocati.

Ideea nu este noua nici la noi in tara, cel putin partial, unele cabinete de avocatura initiind o forma de consultanta prin intermediul internetului. Pana la adaptarea unui astfel de program de administrare a cabinetului virtual (precum Direct Law sau VLO Tech) la legislatia si limba romana, se pare ca acest tip de servicii juridice sunt deja in crestere.

Tagged as: , , , ,

Categorised in: Avocatura, Tehnologie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>